Categorie├źn
handige toepassingen

Ecosia: doorzoek het web en plant bomen

Ecosia is een duurzame zoekmachine, gestart in 2009 naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen. Het bedrijf schenkt 80% van zijn winst aan de bescherming van het regenwoud via een samenwerkingscontract met het Wereld Natuur Fonds.

De zoekmachine gebruikt zoekresultaten van zoekmachine Bing en is vergelijkbaar met andere groene zoekmachines zoals het Nederlandse ZoekGroen.

Ecosia werkt samen met organisaties zoals Eden Reforestation Projects, Hommes et Terre en verschillende lokale partners, om bomen te planten in 15 landen over de hele wereld. Het bedrijf richt zich op het planten van bomen waar ze het hardst nodig zijn. Dit zijn gebieden met een groot aantal unieke soorten en regio’s met arme gemeenschappen die zonder hulp niet in staat zijn tot grootschalige boomaanplanting.

Bij elke zoekopdracht blijft er uiteraard elektriciteit nodig, en komt er dus nog steeds CO2 vrij. Hoewel de activiteiten van Ecosia klimaatneutraal zijn, zijn die van Microsoft en de andere gebruikte zoekmachines dat niet. Een zoekopdracht levert indirect dus nog steeds een CO2-uitstoot op. Ecosia compenseert dit met een eigen zonnepark en stelt dat de 0,2 gram CO2 die per zoekopdracht uitgestoten wordt ruimschoots gecompenseerd wordt door het vermogen van 1 boom om 50 kilogram CO2 op te nemen.

Zeker het uittesten waard!