Categorieën
Fraude

Contactopsporing bij coronabesmetting: geef fraudeurs geen kans!

Vanaf maandag 11 mei start de Vlaamse overheid met telefonische contactopsporing. Zo wilt de overheid in kaart brengen wie er mogelijk besmet is met covid-19. Maar hoe weet je dat je een echte onderzoeker aan de lijn hebt en geen fraudeur? Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten.

Kijk naar het telefoonnummer dat je opbelt

De opsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19.

Als je opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële opspoorders gaat. Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811.

TIP: sla beide nummers nu al in je telefoon op onder de naam ‘corona-opsporing’. Zo herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.

Persoonlijke gegevens gekend

Als je positief test en wordt opgebeld om te vragen met wie je allemaal contact hebt gehad, dan zal de persoon aan de andere kant van de lijn al bepaalde informatie over je hebben. “De telefonist heeft van je huisarts je naam, telefoonnummer en je geboortedatum. Het telefoontje zal ook kort na de test gebeuren.”

Geen vragen over financiële gegevens

Er zal nooit gevraagd worden naar je bankgegevens. Er worden ook geen vragen gesteld over tijdstippen waarop je wel of niet thuis bent. Krijg je van deze vreemde vragen en herken je het telefoonnummer niet? Hang dan gewoon op.

bron: VRT NWS