Categories
Nieuws uit Digidak

Sommige mensen zitten 2 keer in lockdown

Knack.be heeft het engagement van de taskforce e-inclusie opgepikt. We geven graag even extra aandacht aan het feit dat de covid-19 maatregelen sommigen harder treffen dan anderen. En dan spreken we niet over ‘financieel treffen’, maar over afgesneden zijn van de wereld.

Jongeren die in de jeugdhulp verblijven, patiënten in psychiatrische instellingen, mensen met een handicap in zorginstellingen, bewoners van woonzorgcentra en nieuwkomers die een inburgeringstraject volgen, zijn vandaag quasi afgesneden van de wereld. Zij communiceren niet meer met de buitenwereld ‘in het echt’, en ook niet op de digitale manier.

Al is het maar doordat veel van die instellingen niet over het nodige materiaal beschikken en omdat openbare computerlokalen in jeugd- en buurthuizen, bij armoedeverenigingen en in bibliotheken zijn weggevallen. Net als de hulp en uitleg die mensen daar kunnen krijgen.

Digidak neemt samen met partners binnen de taskforce het engagement om te blijven ondersteunen – van op afstand. We werken toegankelijke handleidingen uit, we zijn telefonisch, per e-mail en per chat bereikbaar. Met teamviewer kunnen we zelfs -indien gevraagd- even de computer overnemen om snel een oplossing te bieden voor bepaalde problemen.

Al snel zullen we een eerste ‘contactloos digipunt’ openen in een outreachende eerstelijnswerking. Als dit pilootproject succesvol is hopen we op meer van deze contactloze digipunten. Zo kunnen ook mensen zonder internetverbinding / toestel thuis terecht voor laagdrempelige hulp. Want ja, ook zij moeten online formulieren invullen en opsturen, hun e-mail checken,..

Is er iets wat Digidak kan betekenen voor jouw gemeente, jouw wijk, jouw organisatie? Neem zeker contact op met je vertrouwde contactpersoon of stuur een mailtje naar info@digidak.be. We horen graag van je!

Het volledige artikel kan je here lezen.