Digital tips and tricks

Een instructie-video zegt meer dan 1000 letters

Vaak heb je meer aan een duidelijke instructie-video dan aan een geschreven handleiding. Daarom maken we zelf filmpjes én gaan we in zee met sterke partners voor wie video content maken een tweede natuur is!

zie je hier geen filmpje? klik dan here

Wist je dat je een opname kan maken in Powerpoint? Els legt in dit filmpje uit hoe je dat doet! Sla in ieder geval volgende stappen niet over:

 • stappenplan met tekst
 • alle vensters open die je wilt gebruiken
 • selectiekaders plaatsen

zie je hier geen filmpje? klik dan here

Digidak-vrijwilliger Wilfried leerde ons Whereby.com kennen, en Els legt in dit filmpje duidelijk uit hoe je Whereby.com kan gebruiken. Deze toepassing heeft enkele belangrijke voordelen:

 • je moet geen software installeren
 • je moet geen account creëren
 • werkt op pc, laptop, tablet en smartphone
 • end-to-end encryptie: je berichten, foto’s, gesproken berichten, documenten zijn veilig en kunnen niet in verkeerde handen terechtkomen

Hoe maak je zelf een instrcutiefilmpje? Sara van Digibeta legt het uit, aan de hand van deze tips:

 • 00:55 – Filmen met de juiste kant van je telefoon!
 • 01:40 – Gebruik een externe microfoon voor veel beter geluid!
 • 03:06 – Gebruik lampen om jezelf goed te verlichten
 • 04:07 – Voorbereiding & Scripting
 • 05:43 – Schermopnames maken
 • 07:42 – Montage

Digidak helpt van op afstand: per e-mail, per telefoon en met chat via onze website. Maar hoe werkt die chat nu juist? En wat als je na een chat niet verder bent geholpen? Els legt het duidelijk uit in dit filmpje!

COVID-19 gratis internet voor scholieren – vaak gestelde vragen: ✔️Gratis internet voor de scholieren? Geweldig! Maar hoe werkt het systeem? Delen Telenet en Proximus echt gratis internet uit? Wat is de rol van de school? Hoe lang hebben de gezinnen recht op dat gratis internet? En wat na de #blijfinuwkot – periode?

Hoe kies ik een internetabonnement?

Een internetabonnement kiezen is niet zo gemakkelijk. Er zijn heel wat aanbieders op de markt die met allerhande acties klanten proberen te lokken. Combinatie van telefonie, internet en digitale televisie zorgen voor een brede waaier aan mogelijkheden.
Daarnaast veranderen de tarieven constant. Het is dus belangrijk om wat tijd te besteden aan het kiezen van een telecom-leverancier (provider).
De site www.bestetarief.be helpt je bij het maken van een goede keuze.
Eens je een provider hebt gekozen, blijft het interessant om te controleren of de leverancier nog wel bij jouw noden past. Heel wat mensen wisselen daarom regelmatig van formule of leverancier.

Welk materiaal heb ik nodig?

Om te werken met ICT heb je een toestel nodig. De opties zijn tegenwoordig eindeloos. Daarom is het belangrijk vooraf te bedenken wat je precies wil doen met jouw toestel. Werk je graag met beeld en geluid? Werk je graag op een vaste plaats of wil je je toestel kunnen verplaatsen? Wil je het toestel gebruiken om heel veel documenten (foto’s, films, enz.) te bewaren? Afhankelijk daarvan is het ene toestel al interessanter voor jou dan het andere. Naast het toestel heb je ook randapparatuur (scherm, toetsenbord, muis, printer en scanner) en een internetverbinding nodig.

Refurbished producten zijn gecontroleerde, indien nodig herstelde én gekuiste tweedehands producten. Goed voor je portemonnee, duurzaam voor het milieu. Past he-le-maal in de Digidak-mindset!

Refurbished ICT-materiaal kan je onder andere hier vinden:

Online oefenen

Sta je op de wachtlijst om deel te nemen aan een Digidak-initiatie? Wil je gewoon al wat oefenen van thuis uit? Zoek je naar leuke manieren om je buurvrouw / tante / zus / broer / (klein)kind / vriend(in) digitaal sterker te maken? Er bestaan een reeks leuke online toepassingen waarmee je aan de slag kan!

Op het platform ‘123Digit’ kan je inschatten wat jouw ‘niveau’ is van digitale vaardigheden, je vindt er contactgegevens van oefenlocaties in je buurt, en er zijn online modules beschikbaar. Gratis uiteraard!

The Digi-zelftest peilt naar je eigen inschatting van je digitale competenties.

Oefeningen om te leren surfen, om te leren werken met muis en toetsenbord: deze vind je hier op ikoefen.be!

Leer gratis werken met tientallen programma’s en systemen via gratiscursus.be!

Elke dag worden er talloze mensen slachtoffer van valse mails. Met deze phishingmails probeert men je persoonlijke informatie of betaalgegevens buit te maken of je computer thuis of op het werk te besmetten met een virus. Laat jij je snel vangen of ben je een kei in het herkennen wanneer je in het ootje genomen wordt?  Doe de phishingtest!

Nog meer online oefenen? Neem hier eens een kijkje:

Financieel? Digitaal!

Steeds meer financiële zaken worden in digitale tools gegoten. Denk maar aan online bankieren, de belastingaangifte, je loonbrief,.. Wikifin creëerde een aantal interactieve tools waarmee je alvast online eens kan oefenen:

 • Demo bank is een leerplatform voor internetbanking. Via deze tool kan je de meest gebruikte bankverrichtingen simuleren en inoefenen (gekend als internetbanking, pcbanking, homebanking, …).
 • De “Budgettool studenten” is ontwikkeld om samen met je leerlingen een beperkt budget te leren beheren.
 • De “Budgettool XL” is ontwikkeld om samen een groter budget te leren beheren.
 • In de tool “Loonbrief” leer je een loonbrief te ontcijferen.

Digitale fraude: trap er niet in

Fraudeurs maken – helaas – ook gebruik van het digitale medium. Doe zoveel mogelijk aan preventie: ga behoedzaam om met je persoonlijke gegevens, open enkel e-mails die van een vertrouwd / betrouwbaar e-mail adres komen, weet dat bepaalde (overheids)communicatie nooit per sms / e-mail / whatsapp komt. Weet jij hoe je (internet)fraude meldt aan de politie? Spring gerust binnen tijdens de vrije inloop met vragen over wachtwoorden, anti-virus, spam, fake news en fake social media profielen.

Hier onder geven we alvast een paar veelvoorkomende vormen van (internet)fraude weer. Laat je niet vangen!

Reeds vanaf oktober 2017 stopte Microsoft de ondersteuning voor Office 2007

We merken dat er nog mensen gebruik maken van Office 2007. Vaak gaat dit zonder merkbare problemen, maar toch zijn er een aantal aandachtspuntjes.

Zo komen er geen nieuwe updates meer uit voor Office 2007. Eventuele nieuwe veiligheidsproblemen worden niet meer opgelost. Dat betekent dat eventuele lekken vrijuit misbruikt kunnen worden. Sommige nieuwe functionaliteiten in programma’s als Word en Excel worden niet ondersteund – soms kan je documenten die in de nieuwere versie zijn opgemaakt, zelfs niet meer openen in Office 2007.

Moet je dan noodgedwongen betalen voor kantoor-software? Nee. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Handige apps in de kijker

Bijna iedereen heeft een smartphone op zak. Maar niet iedereen maakt daar even efficiënt gebruik van! We geven hier alvast een overzichtje van praktische – en gratis – applicaties (‘apps’) die je kan downloaden en waarmee je je leven gemakkelijker kan maken. We geven het lijstje regelmatig een update:

Handige toepassingen

Digitale ditjes en datjes kunnen onze dagelijkse noden vaak goed beantwoorden. Hier onder geven we er graag enkele praktische mee: